Podobné články
-
KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?
Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu. Další překračují etické hranice. V našem seriálu Extrémní gastronomie vám servírujeme jídla, která si na stůl nedá každý.... -
Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně
Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy italské kuchyně. Základem... -
Extrémní gastronomie: šéfkuchař šokoval sýrem z lidského mléka
Jeho žena zrovna kojila, i proto se mu v hlavě objevil onen nápad. Sýr z mateřského mléka Daniela Angerera svět gastronomie šokoval. Mnohé pobouřil, leckteré znejistěl, ale některé i nadchl. -
Extrémní gastronomie: na čatní z ohnivých mravenců nezapomenete
Extrémní pálivost indických čili papriček, pikantní zázvor a koření. A pořádná porce agresivních mravenců. To je základ regionální speciality, o které sami Indové říkají, že je možná až příliš pikantní. -
Extrémní gastronomie: náruživým mužům dá sílu „dlouhé jídlo“ z Číny
Nepohrdnou čtyřiceticentimetrovými oslími, sušenými klokaními či mraženými tuleními a delfíními. Penisy mají na jídelním stole v jihovýchodní Asii místo zaručené, tím nejvyhlášenějším je však jačí. Jak napovídá název... -
Extrémní gastronomie: ochutnejte vietnamskou omeletu z vodních červů
Stovky hemžících se těl, něco mletého vepřového a kachní vejce. Výsledkem je chả rươi, vietnamská omeleta. Nejlépe v ní chutnají růžoví nebo nafialovělí „červi“. -
Krutá gastronomie: kaloň vařený zaživa je tichomořskou delikatesou
Říká se jim „létající lišky“ a v pacifické gastronomii jsou považováni za delikátní pochoutku. Příprava kaloňů však bývá barbarská a konzumace nebezpečná, může způsobit vážné zdravotní potíže či trvalou demenci. -
Extrémní gastronomie: býčí varlata jsou kovbojskou delikatesou
Jídelníček amerických honáků dobytka si spojujeme s fazolemi se slaninou. Právem. Mezi nejvyhledávanější sezonní pokrmy však patřily i „ústřice ze Skalistých hor“. A pro tamní kovboje to platí dodnes. Specialita se však... -
Extrémní gastronomie: aljašskou rybí hlavu byste si na Vánoce nedali
I když Aljaška láká turisty na překrásné přírodní scenérie, kulinářskou atrakcí se nejspíš nikdy nestane. Může za to i tradiční místní specialita, kterou se proslavili domorodí Inupiaté a Jupikové. Pokrm, který nazývají... -
-
Extrémní gastronomie: aljašskou rybí hlavu byste si na Vánoce nedali
I když Aljaška láká turisty na překrásné přírodní scenérie, kulinářskou atrakcí se nejspíš nikdy nestane. Může za to i tradiční místní specialita, kterou se proslavili domorodí Inupiaté a Jupikové. Pokrm, který nazývají... -
Extrémní gastronomie: recept na kohoutí hřebínek je starý půl tisíciletí
Křidýlko, nebo stehýnko? U drůbeže se preference oblíbených kousků strávníka liší. Jen málo z nás by ale sáhlo po tepelně upravených hřebíncích mladých kohoutů. Ve světě je přitom považují za delikatesu. Italský recept... -
Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin
Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese děsivý, strašlivý zápach, nezastírají ani jeho švédští milovníci. Dodávají však, že chuť fermentovaného sledě... -
Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse
Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními pikantními chutěmi, svěží a čerstvou. Jenže v případě pochoutky goong ten je jídlo čerstvé až do extrému. Dochucené živé... -
Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí
Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí vejcovody na mexický způsob jsou hlavním chodem, na Filipínách předkrmem, v Thajsku pouliční pochoutkou a v Japonsku zdobnou specialitou... -
Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne
Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to superovoce. Jenže má i odvrácenou stranu. Durian nesnesitelně páchne. Dokonce tak, že bývá zakazován v hotelích... -
Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno
Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není konzumace koček věcí nejdávnější, barbarské minulosti. -
Extrémní gastronomie: masitá kaše z larev má být stravou budoucnosti
Je to bílkovina, která neobsahuje antibiotika, hormony, pesticidy, cholesterol, gluten. Její produkce spotřebovává minimum zdrojů, nevypouští skleníkové plyny a zabírá jen minimum prostoru. O mouku z larev mušek octomilek je zatím jen... -
Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky
V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K jídlu jsou běžně podávány pařáty slepic a kohoutů, které stačí jen dobře uvařit. O zbytek se pak... -
Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis
Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na první pohled připomíná masa třiceticentimetrových válečků sbírku zvířecích penisů. Pořád se hemží...