Když v průmyslově vyspělých zemích vypukla epidemie kardiovaskulárních chorob, označili lékaři za hlavního viníka nedostatek pohybu a přejídání. Největším nepřítelem se staly živočišné tuky. Záhadou však byli Eskymáci....
Před více než 150 lety vznikl margarín coby levnější náhražka másla. Je tomu tak pořád? Jak kvalitní tuky v roztíratelné žluté hmotě vůbec jsou? Čtěte už v pátečním spotřebitelském testu Blesku!
České mlékárny nakupují mléko levněji než v Německu, přesto je dovozové máslo o 10 Kč, 20 Kč levnější, podivuje se už i ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). A proč? Zahraniční markety si dle ministra na české...
Oleje a tuky zužitkované ve fritovacím hrnci a pánvi nikdy nevylévejte do výlevky kuchyňského dřezu či do mísy toalety! Nechcete přece ucpat kanalizaci a ztěžovat práci čističkám odpadních vod. Kam tedy s nimi?
Tradiční mazance, beránci nebo jidáše, připomínající kousky oprátky, jsou českými klasickými velikonočními jídly, na něž se děti těší už několik týdnů. Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové je ale letos...
Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí vyvážených redukčních diet. Tělo je potřebuje, a pokud jíme ty správné a v přiměřeném množství,...
Češi, připravte se na novou máslovou krizi! Kostka se brzy může vyšplhat až přes 60 korun! Takové varování vysílají ekonomové. Nejsme v tom sami, máslo zdražuje v celé Evropě. A hned tak se prý na někdejší ceny kolem 30 či 40...
Máslo, cukr i mléko podle premiéra Petra Fialy (ODS) zlevnily. K poklesu však musí dojít i u dalších potravin. Firmy v oboru jsou podle něj v dobré kondici a jejich vysoké zisky by se měly projevit ve snížení cen pro zákazníky.
„Lidská práce zdražila, jako nikdy předtím. Firmy si musí brigádníky předcházet a někde je platí téměř zlatem. Tohle nikdy nebylo,“ říká největší online zprostředkovatel v Česku Michal Harásek.
Starší člověk potřebuje jiný poměr živin a látek získaných z jídla než mladší a střední generace. Nutné je také zohlednit obvykle menší apetit i méně častý pocit žízně.
Pšenice, lepek, mléko, cukr, živočišné tuky… Tak se jmenují noví nepřátelé některých lidí, dokonce i těch, kteří nemají žádné nemoci, nadváhu nebo potravinové alergie a nesnášenlivosti.
Tuky s bílkovinami a sacharidy tvoří tři základní živiny. A tuky jsou z nich tím nejvydatnějším zdrojem energie v potravě. Z gramu tuku jí získáme až dvojnásobné množství než z gramu cukru. Všechny tuky ovšem...
Potravinářská komora ČR vyzvala Státní veterinární správu, aby se zaměřila na kontroly drůbežího masa z Polska. Zdůvodnila to podvody, které podle polské policie spáchala dvojice podnikatelů z Poznaně dodávající oleje...
Příbory ve stříbrné barvě jsou sice nadčasovou klasikou, ale zároveň jsou trochu nudné. Designéři i proto v poslední době navrhují hodně kousků v odstínech černé. Ty perfektně ladí s lehce brutalistními styly jídelen a...
Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen stěží. Před pár lety byly na indexu živočišné tuky, pak margaríny, dnes za všechno mohou cukry. „Jezte tak...