Laboratorně vypěstované maso ze zvířecích buněk, které obsahuje stejné nutriční hodnoty jako opravdové maso, ale ušetří život zvířete i náklady na zpracování produktu. Přesně to je jeden z největších trháků...
Velké ohlasy způsobila nová zemědělská strategie, kterou minulý týden představila Evropská komise. Zaujala zejména svou ambicí snížit do roku 2030 používání chemických pesticidů o polovinu a výzvou k větší biodiverzitě,...
Herečka
Ivana Jirešová (43)
po letech začala jíst maso. V posledním roce její tělo řeklo "stop vegetariánství" a kvůli fyzickým aktivitám začala jíst bílkoviny...
Co budeme jíst v Evropě v roce 2025? Kobylky a cvrčky? Jídlo s nanočásticemi? Nebo snad maso z klonovaných zvířat či jejich potomků? Na půdě europarlamentu se tento týden konal seminář na téma nových potravin na evropském trhu. I...
Kdo nejí zdravě, není cool. Recepty na zhubnutí, detoxikační kúry, debaty, proč nejíst a proč jíst maso či vejce, pít, či nepít kravské mléko nebo proč vyloučit určitou zeleninu, neberou konce. Podle brněnské lékařky Miroslavy...
Náhradu za běžné kuřecí, vepřové či hovězí maso se pokouší vyrobit řada firem na celém světě. V australské laboratoři Vow se nyní podařilo vyrobit karbanátek z laboratorně vypěstovaného mamutího masa. Informoval o tom list...
Jíst, nebo nejíst? „Samozřejmě že jíst! Bez masa se vyvážená strava neobejde, protože jsme všežravci. Maso je důležité nejen pro růst a regeneraci, ale také pro imunitní systém,“ tvrdí imunolog Petr Šíma. Většinu života...
Podle všeho první továrna na laboratorně vyráběné maso se otevřela v Izraeli. Fabriku otevřela společnost Future Meat, která dokáže v současných podmínkách vyrobit až 5000 karbanátků z laboratorně vyrobeného masa, při jehož...
Vegani ze společnosti Elwood’s Organic Dog Meat založili „farmu“, která s nadsázkou nabízí psí maso. Chtějí tím upozornit na pokrytectví lidí, kteří jedí maso, ačkoliv určité druhy masa z etických důvodů jíst odmítají...
Česká firma Bene Meat se sídlem v Praze získala evropskou certifikaci, aby se její laboratorně vypěstované maso mohlo používat jako krmivo pro domácí mazlíčky. Tuzemský start-up je první společností na světě s tímto povolením...
Singapurské bistro Huber's je první na světě, které nabízí maso vypěstované v laboratoři. Singapur je také jedinou zemí, která prodej laboratorně vyrobeného masa povolila. Chuť je údajně totožná s poraženým masem, výroba je...
Umělé maso nám dovolí, abychom mohli jíst maso i v budoucnu bez negativních následků, tvrdí Mark Post ze společnosti Mosa Meat, která umělé maso vyvíjí. Z jedné kmenové buňky je podle Posta možné získat teoreticky pět tun masa....
Slavní herci, zpěváci i sportovci se spojují s enviromentálními aktivisty a snaží se namotivovat více lidí k tomu, aby od nového roku přestali jíst maso, mléčné výrobky a živočišné produkty. V otevřeném dopise výzvy Veganuary...
Jihoafrickou republikou otřásl hrůzný případ kanibalismu. Minulý rok Nino Mbatha (33) nakráčel na policejní stanici s pytlem v ruce a řekl, že už ho unavuje jíst lidské maso. V pytli přitom nesl lidskou ruku a nohu. S mužem a...
Nejíst maso je podle nich skutečný počin. Jíst ho občas, málo, zřídkakdy však není naprosté selhání. Společenství reduktariánů se masu ani mléčným výrobkům nevyhýbá, jen se je snaží jíst co nejméně. S ohledem na klima,...
Brambůrky jsou bezesporu jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě. Už jste někdy přemýšleli o tom, proč, když otevřete sáček, nedokážete s nimi přestat? Co nás nutí jíst je stále dokola, i když víme, že nejsou zdravé?
Pirátská poslankyně Klára Kocmanová zdvihla téma, které v tuto chvíli pravděpodobně považuje za důležité. Má za to, že děti ve školních jídelnách rozhodně každý den nemusí mít maso. „Uho a hovězí plátek, uzený bok,...
ANALÝZA. Daně na maso, omezování chovů skotu i zákaz reklamy. Evropská strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ dává vyniknout nápadům, jak maso na talíři částečně nahradit rostlinnou stravou. Zvířata ale potřebujeme.