Německé restaurace, hotely i bary bojují s obrovským nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Po koronavirové pandemii se firmám nedaří pracovníky nalákat zpět a hosté důsledky pociťují každý den. Německý gastronomický sektor...
Kuchaři, číšníci či servírky si v poslední době mohou z nabídek práce vybírat, poptávka po pracovnících v gastronomii jednoznačně převyšuje nabídku. Podle statistik však paradoxně na nejžádanějších pozicích výdělky...
Je tomu již 165 let, co se ženy v newyorských textilkách postavily svým majitelům, po nichž žádaly pevnou pracovní dobu, lepší pracovní podmínky a důstojnou mzdu.
Nedostatek pracovníků po celém světě ohrožuje dodavatelské řetězce u potravin. Ať jsou to sběrači ovoce, řidiči kamionů, kuchaři nebo číšníci, celý globální potravinářský ekosystém se hroutí kvůli nedostatku...
Zaměstnavatelé mají čím dál více v oblibě pracovní poměry na dobu určitou. Zaměstnanci naopak upřednostňují pracovní poměr na dobu neurčitou, protože hledají zejména jistotu. Sjednání doby určité však může mít pozitiva i...
Berounským restauracím během pandemie výrazně klesly tržby a provozem výdejního okénka pouze snižovaly své ztráty. Od dnešního otevření zahrádek si jejich majitelé slibují větší příliv zákazníků i růst tržeb.
Díky digitálním technologiím jsme neustále k zastižení. Zaměstnavatelé a zaměstnanci si tak zvykli, že některé pracovní věci mohou řešit mimo pracoviště a leckdy i pracovní dobu. V posledním více než roce, především kvůli...
Některé firmy v Česku začaly zavádět kratší pracovní dobu. Jednou z nich je společnost Vašečočky.cz zaměstnávající 70 lidí. „Osmihodinová pracovní doba je neefektivní přežitek,“ tvrdí podnikatel a majitel firmy Martin...
Podle kvalifikovaných odhadů z gastronomických služeb a hotelnictví odešla třetina zaměstnanců. Zaměstnanci odcházeli v první vlně zejména do retailu a dopravy, později hledali uplatnění ve službách. Zpátky do pohostinství se...
Čínský miliardář a spoluzakladatel internetové obchodní společnosti Alibaba Jack Ma podpořil pracovní dobu, která by trvala 12 hodin a šest dní v týdnu. Systém přezdívaný 996, podle pracovní doby od devíti ráno do devíti večer...
Dva italští bratři se rozhodli zkusit štěstí ve Spojených státech. Podařilo se jim to znamenitě - začínali jako číšníci a dnes mají v Silicon Valley pizzerii, kde se o rezervaci stolů perou tamní boháči a podnikatelé.
Díky evropským penězům dostali mladí kuchaři a číšníci ve Středočeském kraji šanci získat potřebnou praxi a následně i zaměstnání. Projekt „Záruky pro mladé“ motivoval zaměstnavatele, aby dávali nováčkům na pracovním...
Dělníci, kuchaři, číšníci, lékaři, novináři, pracovníci v zemědělství, řidiči. Zhruba každý šestý zaměstnanec těchto profesí letos změní práci. Analytici pro letošní rok předpovídají výrazný nárůst fluktuace, až o...
Nepříznivé počasí a vítr mnohdy o rychlosti až 150 kilometrů v hodině ztěžují v Krkonoších dojezd záchranných složek k boudám na hřebenech hor. I tam však někdy potřebují pomoc, ať už zdravotnických záchranářů, tak...
Noční pekař, kuchař či zkušený cukrář. Některé specialisty nebylo snadné najít ani před pandemií. Nyní je ale situace ještě mnohem horší. Většina z nich totiž odešla od řemesla a zpátky se jim nechce.
Nedostatek pracovníků po celém světě ohrožuje dodavatelské řetězce u potravin, ať už jsou to sběrači ovoce, pracovníci na jatkách, řidiči kamionů, skladníci, kuchaři nebo číšníci. Někteří zaměstnavatelé jsou proto nyní...
Luxusním pražským restauracím La Degustation, Alcron a Field se podařilo i letos obhájit Michelinskou hvězdu a jsou jedinými podniky v Česku, které se takovým úspěchem mohou chlubit.
Speciální ocenění Bib Gourmand za výjimečné...