Zatímco většina lidí v Česku proklíná příchod drsných mrazů, vinař Dominik Vajbar (43) z Rakvic si během noci na čtvrtek mnul ruce. Nikoliv zimou, ale radostí.
Zatímco většina lidí v Česku proklíná příchod drsných mrazů, vinař Dominik Vajbar (43) z Rakvic si během noci na čtvrtek mnul ruce. Nikoliv zimou, ale radostí.
Vinaři v okolí Pálavy sklidili v neděli hrozny na ledové víno. Asi dvacítka lidí posbírala z prostoru dvou hektarů nad obcí Bavory na Břeclavsku zhruba dvě tuny hroznů. Víno se dává do lahví o objemu 0,2 litru, jedna pak stojí...
Hru o ledové víno, tradiční bitvu mezi vinaři a přírodou, v noci na čtvrtek vyhráli vinaři z okolí Novosedel a Dolních Dunajovic na Břeclavsku. Na dalších místech vinaři čekají dál, teploměr u nich odmítl sestoupit na potřebnou...
Tři deci stojí běžně pětistovku. A nejen cenou není určeno pro každého. Ledové víno je totiž hodně sladké. Aby vysoké cukernatosti dosáhlo, musí hrozny zůstat na vinici až do vysokých mrazů. Vinaři z Valtic je sklízeli...
Poslední hrozny ve vinohradu určené na ledové víno v pondělí ráno vyrazili sbírat vinaři ze Chateau Valtice v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku. V minus 12 stupních Celsia šli do vinohradu v 5:00, pro sběr ledového vína musí být...
Vinné hrozny potřebné pro výrobu ledového vína začali po několikadenních mrazech sbírat vinaři na jižní Moravě. Vyrobí z nich několik tisíc lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru. Každá se pak bude prodávat za 300 až 400 korun.
Vinné hrozny potřebné pro výrobu ledového vína začali po několikadenních mrazech sbírat vinaři na jižní Moravě. Vyrobí z nich několik tisíc lahví o objemu 0,2 až 0,3 litru. Každá se pak bude prodávat za 300 až 400 korun.
Vinaři z Chateau Valtice o uplynulém víkendu mohli díky příhodným klimatickým podmínkám sbírat v okolí Dolních Dunajovic na Břeclavsku hrozny pro výrobu ledového vína. Teplota klesla až na minus 12 stupňů Celsia, přičemž...
Poprvé v letošním roce klesla rtuť teploměru na předepsaných sedm stupňů pod nulou. Pro jihomoravské vinaře to byl signál, aby si připravili nůžky a teplé oblečení. Ještě v noci vyrazili na sběr hroznů k výrobě ledového...
Vinaři na jihovýchodě Moravy zažívají jedno z nejhorších období za několik desetiletí. Jarní mráz zničil velkou část hroznů. Na ceně vína by se to ale projevit nemělo.
Asi dvacítka lidí posbírala z prostoru dvou hektarů nad obcí Bavory na Břeclavsku zhruba dvě tuny hroznů, řekl ČTK marketingový ředitel vinařství Chateau Valtice David Šťastný.
Dvě speciální hliněné nádoby na víno kvevri naplnili hrozny v Lednici vinaři z Mendelovy univerzity. Zakopali je do země, kde se réva za sedm měsíců přemění bez jakéhokoliv zásahu lidí ve víno.
Po více než 100 dnech odpočinku na slámě z bio farmy putovaly nyní hrozny na slámové víno vinařství do lisu. Právě leden a únor jsou ideálním obdobím, kdy vinaři poslední hrozny sklizené v předchozím roce zpracovávají.
Někteří vinaři v Jihomoravském kraji začali se sběrem hroznů pro výrobu ledového vína, které se vyznačuje vysokým obsahem cukru. U těchto hroznů je potřeba, aby byly před sběrem alespoň dva dny na vinici v teplotě minus sedm...
Hrozny vinné révy zdraží a hrozí, že jich bude málo. Doplatit na to mohou zákazníci. Vinaři sečetli škody, které napáchaly dubnové a květnové mrazy. Dosáhly 1,2 miliardy korun, loni přišli vinaři o úrodu zhruba za miliardu.
Hrozny jako z atlasu. Ročník století. Moravští vinaři nešetří chválou na letošní úrodu a slibují, že nabídnou ze svých sklepů hodně kvalitní výsledky své práce. Vydatné sluníčko až do poslední chvíle pomohlo především...
Poslední hrozny z loňské sklizně v úterý ve Vinařské stodole vinařství Chateau Valtice putovaly do lisu. Více než 100 dní ležely na slámě, kde se z nich odpařovala voda. Klíčové je zdraví hroznů a také dostatečná...
První „sklizeň“ už mají jihomoravské vinohrady za sebou. Z hlav révy zmizely pod nůžkami ještě zelené hrozny, z nichž vinaři vyrábí verjus – kyselou šťávu, která si hledá cestu do kuchyní restaurací i domácností....