Potraviny se dnes dovážejí z celého světa a prakticky celoročně. Brambory z Polska, jablka a vepřové maso ze Španělska, saláty z Belgie. Je to nutné? A je to pro nás vůbec zdravé?
Zrak je náš nejdůležitější smysl a barvy jsou ta nejdůležitější informace. Právě barva nás osloví první, až v druhé řadě tvar či velikost. A platí to i pro potraviny. Krása barev nás ovlivňuje, kdykoliv usedneme k jídlu či...
Brambůrky jsou bezesporu jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě. Už jste někdy přemýšleli o tom, proč, když otevřete sáček, nedokážete s nimi přestat? Co nás nutí jíst je stále dokola, i když víme, že nejsou zdravé?
Chudoba v Nigérii způsobená vysokou inflací a ekonomickými reformami drtí místní obyvatele. Pro ty se základní potraviny jako chléb a fazole staly luxusním zbožím. Zemí trápí i protesty kvůli zrušení dotací na pohonné hmoty a...
Stres, rozchod, nemoc nebo třeba i vysoké venkovní teploty. To všechno může mít vliv na náš apetit. Jaké potraviny doporučují dietologové konzumovat při ztrátě chuti k jídlu?
Datum, do kdy je potravina poživatelná, je pro spotřebitele nejdůležitější údaj na obalu. Jenže jsou potraviny, které datum spotřeby ani mít nemusí. Zároveň je velký rozdíl mezi datem použitelnosti a datem trvanlivosti. Do kdy...
Je smutným faktem, že ceny potravin na Západě a u nás v ČR jsou již stejné, avšak kvalitativně potraviny i jiné spotřební zboží znatelně pokulhává za stejným zbožím, prodávaným v západoevropské obchodí síti.
Proč nejistota představuje pro náš mozek mučivý pocit? Proč nás překotné změny (hlavně ty, jež nemůžeme ovlivnit) tolik stresují? A proč jsou dnes na sebe navazující krize a obavy z budoucnosti možná vůbec nejtěžší pro...
Soutěž Regionální potravina už 11. rokem upozorňuje na místní farmáře a producenty. V devíti kategoriích soutěží kvalitní poctivé produkty vyrobené z místních surovin. Letos sklidil úspěch například Jesenický horský sýr,...
Pokud chceme mít dostatek vody, žít v rozmanité krajině a jíst zdravé potraviny, musíme podpořit malé a střední zemědělce a oslabit velké agrární společnosti, pro které je zemědělská půda pouhým dotačním byznysem. Proto je...
To, co jíme, zásadním způsobem ovlivňuje náš zdravotní stav. Jaké potraviny by podle odborníků neměly ve zdravém jídelníčku vůbec figurovat, ať už z hlediska zdraví, nebo hubnutí? A které naopak zařadit?
Doktor Chris van Tulleken se chtěl přesvědčit, jak moc nebezpečné jsou pro náš organismus průmyslově zpracované potraviny, a proto se rozhodl pro malý experiment. Celý měsíc jedl jen tyto potraviny a společně s profesorkou Rachel...
Potraviny v Česku nadále zdražují. Příčin je více, ale podle ekonomky Jany Matesové se zejména vymstilo to, že stát selhal v antimonopolních opatřeních. „Trh prodejců je u nás velmi koncentrovaný,“ říká v podcastu 5:59.
Lidé by měli jíst skutečné jídlo, ne náhražky. „Potraviny základní, minimálně průmyslově zpracované a jídla z nich. Ty obsahují maximum živin, zasytí a nepřejídáme se jimi,“ říká v rozhovoru pro MF DNES specialistka...
Proč jsou nezdravé potraviny tak dobré? Čokolády, zmrzliny, chipsy, uzeniny, smetanové sýry, seznam dobrot by byl hodně dlouhý. Milujeme je a často na ně dostaneme neodolatelnou chuť. I když nejsou pro naši váhu a zdraví ničím...
Abyste mohli jíst zdravě a starat se tak dobře o své tělo, je důležité hledět na správný výběr potravin. Klíčem je přitom schopnost rozlišit ty nejzdravější potraviny od ostatních a preferovat je před nimi.
Výzkumy prokázaly, že se správnými potravinami si zachováte lepší kondici a zdraví. Zní to báječně a co víc, ona je to dokonce pravda. Když budete jíst správné potraviny, ochráníte tím své srdce a snížíte riziko infarktu....