Svatomartinské posvícení symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Hlavní událostí tohoto hodování je pečená husa, která je v tomto období nejlépe vykrmená a tučná. Legenda sice tvrdí, že husa skončila na...
Svatomartinské posvícení symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Hlavní událostí tohoto hodování je pečená husa, která je v tomto období nejlépe vykrmená a tučná. Legenda sice tvrdí, že husa skončila na...
Pečená husa, dobré víno, bílý sníh, to vše mají Češi spojené s oblíbeným svátkem sv. Martina, který tradičně připadá na 11. listopadu. Jak se to ale stalo, že je bohatá hostina spojována právě se světcem, který proslul...
Když se řekne Česko, vybaví si fotbal, kamarády a Prahu. „Nejhezčí město v Evropě. A taky mi chutnala vaše pečená kachna s knedlíky a se zelím,“ zasní se. Pořád mluví skvěle česky, přestože se v naší lize objevil naposledy...
Svátek svatého Martina je známý především pranostikou o jeho příjezdu na bílém koni, ale také k němu patří bohatá gastronomická tradice. Hody symbolizují přechod mezi podzimem a zimou, a tak se na stole objevují pokrmy typické...
Svatomartinské posvícení symbolizuje konec podzimu a příchod zimy. Hlavní událostí tohoto hodování je pečená husa, která je v tomto období nejlépe vykrmená a tučná.
Husí stehna se zelím i zabijačkové pochoutky neodmyslitelně patří k listopadu na Osoblažsku. Nejinak tomu bude v sobotu 10. listopadu Bohušově. V rekreačním areálu Pod Duby pod rukami dovedných řezníků, kuchařů a jejich pomocníků...
Už v sobotu Česko oslaví svatého Martina. I když zatím nevíme, jestli přijede na bílém koni, jisté je, že na talířích mnoha Čechů se opět objeví pečená drůbež. A tak se nabízí otázka, za kolik ji letos pořídíme. České...
K svátku svatého Martina 11. listopadu neodmyslitelně patří ochutnávka prvního letošního vína a pečená husa. Podle vinaře Martina Vajčnera z Hodonic na Znojemsku se ale vyplatí počkat si pár měsíců až víno dokončí přirozený...
K svátku svatého Martina patří nejen pranostika o bílém koni, ale také pití svatomartinského vína či pečená husa. Domácí produkce jatečných hus už přitom na pokrytí spotřeby nestačí, zamlouvat se musí nejméně dva měsíce...
Nedělní husa pečená několik hodin v troubě je sice mistrovský pokrm, životu v domácnosti ale může uškodit. Pečení uvolňuje do vzduchu v kuchyni tolik částic, že se stane špinavějším než v nejvíce znečištěných městech...