Bez ranního šálku čaje si mnozí z nás neumí představit pohodové ráno. Pozor ale na jeho teplotu. Pokud jej pijete příliš teplý, hrozí vám riziko rakoviny jícnu.
Podle nové studie může každodenní pití čaje o více než čtvrtinu snížit riziko vzniku cukrovky druhého typu. V porovnání s osobami, které čaj nepijí, byla u těch, kteří jej pijí, pravděpodobnost, že jim bude diagnostikováno...
Časté pálení žáhy, které vzniká v důsledku refluxu, dvojnásobně zvyšuje riziko rakovinu jícnu a hrtanu. Přestože se stále jedná o poměrně vzácné onemocnění, ignorování refluxu se nemusí vyplatit.
Vědci se dosud domnívali, že obezita zvyšuje riziko vzniku zhoubné nemoci jen u sedmi druhů rakoviny. Podle nadace World Cancer Research Fund (WCRF) ale výzkumy ukázaly, že nadváha podporuje vznik až dvanácti druhů rakoviny. Jde o...
Alkohol v jakémkoli množství zvyšuje riziko rakoviny. Třebaže mají střídmí konzumenti alkoholu zdravější srdce a cévy než abstinenti, hovoří proti pití nápojů s etanolem také nové výzkumy vědců z Oxfordské univerzity. Podle...
Pravidelná konzumace slazených nápojů, jako jsou limonády a džusy, zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, a to i v případě pravidelného cvičení. Ani doporučených 150 minut fyzické aktivity týdně zcela neeliminuje...
Nadměrná konzumace cukru, a to především fruktózy, zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a plicních metastáz, ukázal nový výzkum. Podle amerických vědců za to může zvýšená hladina hormonu inzulinu v krvi a také metabolické...
Vědci z britského Leedsu a Harvardovy univerzity v USA prokázali ve velmi rozsáhlém a dlouhodobém výzkumu, že vyloučení červeného masa z jídelníčku výrazně sníží riziko rakoviny tlustého střeva. Přestat konzumovat červené...
Epidemie obezity má celou škálu zdravotních důsledků v dnešní populaci. A krom mnoha jiných chorob zvyšuje nadváha také riziko rakoviny. Obezita je přitom nebezpečnější u mužů. Těm stačí od puberty do důchodu – tedy za...
Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává "nebezpečnou souvislost" mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru.
Konzumace pokrmů z rychlého občerstvení decimuje nejen postavu, ale škodí také zdraví srdce a cév a zvyšuje riziko rakoviny. Vědci z Walesu ale přišli na to, proč tomu tak je. Potraviny jako hamburgery či smažené kuře totiž...
Časté pití ovocných šťáv zvyšuje riziko předčasné smrti úplně stejně, ne-li více, než pití sladkých nápojů typu Coca-Cola, Fanta nebo Nestea. Uvádí to studie, kterou provedli vědci z Emory University v americkém státě...
Ženy, které stejně jako herečka Angelina Jolie trpí mutací genu BRCA, která u nich zvyšuje riziko rakoviny prsu a vaječníků, by se raději měly vyhnout zelenině bohaté na kyselinu listovou. Alespoň to doporučuje tým britských...
Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát...
Ačkoliv již dávno bylo známo, že cukrovka zvyšuje riziko kažení a vypadávání zubů, z jedné z posledních studií této problematiky vyplývá, že v dnešní době je riziko těchto projevů až dvojnásobné. Zásadní je v tomto...
Vinařům neudělá radost zpráva vědců z prestižní Brownovy univerzity týkající se rakoviny kůže. Podle nich totiž konzumace alkoholu zvyšuje riziko tohoto onemocnění a vůbec nejhorším nápojem je právě bílé víno. Riziko...
Snad každý člověk ví, že neřízené pití alkoholu není pro zdraví přínosné a může způsobovat řadu problémů. Stejně tak mnoho z nás někdy slyšelo, že pití „s mírou“ až tak neškodí, dokonce může být prospěšné....
Nové důkazy naznačují, že ženy, které denně pijí jen jeden šálek mléka, by mohly mít riziko vzniku rakoviny prsu větší až o 50 procent. Vědci zkoumali téměř 53 tisíc žen po dobu 8 let, na konci studie diagnostikovali 1 057...
Že má pití červeného vína značně pozitivní zdravotní účinky, je známá věc, kterou již popsalo několik studií. Nejnovější studie z tohoto týdne navíc našla další důvod, proč byste měli pít červené víno, a ne bílé....
Nová vědecká studie tvrdí, že dosavadní přesvědčení o zdravotních benefitech skleničky červeného vína byla mylná. Podle všeho pravidelné pití zvyšuje riziko předčasné smrti o 20 procent, a lidé by tak neměli pravidelnou...