Čeští pivaři si stále častěji kupují pivo v plechovkách. Dohánějí v tom Evropu, pivovarům však radost nedělají. Ačkoli totiž stojí plechovka zhruba stejně jako skleněná lahev, oproti ní projde stáčírnou jen jednou. V řadě...
Zatímco v roce 2009 se většina piv vypila v restauracích, barech a hospodách, momentálně 6 z 10 „padne“ doma u televize nebo při letním grilování. Podle Hospodářských novin je to problém hlavně kvůli marži. Na točeném...
Velkopivovary a řemeslné minipivovary v Česku doplňuje ještě jedna, málo viditelná kategorie: létající pivovary. Na stálé adrese je nenajdete – jejich majitelé nevlastní technologické zařízení ani prostory. Pivo vaří podle...
V době koronavirové pandemie spojené s omezením kontaktů, společenských akcí i zavřením restaurací lidé pijí alkohol hlavně doma ve společnosti partnera, člena rodiny nebo se spolubydlícím. Dříve bylo nejčastějším důvodem...
Česko a pivo k sobě neodmyslitelně patří. Celá řada hospod či restaurací si pro svůj podnik vaří vlastní pivo. Najde se ale i spousta nadšenců, kteří si z toho udělali hobby a pivo vaří u sebe doma. Mezi tyto nadšence patří...
Na začátku seriálu Hospody se nevzdáme jsme vám slíbili, že prozkoumáme hospody, kam to lidi táhne. Trápilo nás, že Češi raději než v hospodě pijí pivo doma a tradiční hospodská kultura, jak jsme ji léta znali, je na ústupu. A...
Tuzemské pivovary loni uvařily nejvíce piva ve své historii. Nahoru je táhne především export, který loni stoupl o více než 13 procent. Ukazují to data, která zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven. Podle nich si loni Češi dali v...
Malé řemeslné pivovary v Moravskoslezském kraji se připravují na pondělní otevření restauračních zahrádek, dostávají už větší objednávky na sudy. Po odstávce kvůli pandemii nového typu koronaviru pivovary opět vaří naplno.
Pivaři se v době pandemie přemístili z uzavřeného výčepu do obýváků. Když nakupovali pivo, potvrdili letitý trend a stále častěji sáhli po plechovkách.
Češi si doma vaří stále méně. Naznačují to čerstvá data Eurostatu o útratách v restauracích, kavárnách, hospodách i dalších veřejných stravovacích zařízeních. Rok od roku výdaje rostou, v loňském roce přesáhly sumu...
V hospodách a restauracích se loni vypilo podle neoficiálních odhadů o pár procent piva méně, což v přepočtu dělá zhruba padesát milionů půllitrů. Vzhledem k rozdělení trhu se o ušlé půllitry musí dělit minimálně někteří...
Čína je domovem jedné z nejstarších civilizací, takže se k ní hodí i to, že je rovněž domovem starověkého piva. Nikdo ale nevěděl, jak se toto starověké pivo vařilo, a to až do roku 2015, kdy tým archeologů ze Stanfordské...
Vývoz českého piva se letos škrábe k historickému rekordu. Tuzemské pivovary by mohly překročit exportní laťku pěti milionů hektolitrů. České pivo patří desítky let k úspěšnému vývoznímu artiklu, který šíří dobrou...
V Asii se české pivo těší velké oblibě. V Jižní Koreji si oblíbili značku Velkopopovický Kozel, zvláště pak Kozel černý, který místní často pijí se skořicí. Pivo se tak stalo inspirací i pro další výrobky, které je nyní...
Po rozvolnění omezení kvůli pandemii covid-19 Češi začali v posledních měsících více pociťovat její ekonomické dopady. Třetině (30 procent) klesl příjem, 36 procent nakupuje méně a čtvrtina (24 procent) dokonce jen zcela...
„Pivo už potřebovat nebudeme, končíme.“ Věta, kterou stále častěji slyší obchodní zástupci pivovarů od majitelů hospod. Pivovary Staropramen už evidují desítky podniků, které skončily, a čekají že jich bude 20 až...
Vystudoval vysokou školu v rodné Brazílii v oboru IT, brzy však zjistil, že ho to moc nenaplňuje. Giovani Caruso MacDonald (39) bavilo doma vařit pivo. Z koníčka si chtěl udělat své celoživotní zaměstnání a stát se sládkem v...
Na začátku seriálu Hospody se nevzdáme jsme vám slíbili, že prozkoumáme hospody, kam to lidi táhne. Trápilo nás, že Češi raději než v hospodě pijí pivo doma a tradiční hospodská kultura, jak jsme ji léta znali, je na ústupu. A...