Houby už začínají vesele růst. Vyražte na houby a pošlete fotku svých houbařských úlovků. Jen pozor, abyste sbírali opravdu jedlé houby a ne nějaká jejich jedovatá dvojčata.
Taky už jste slyšeli, že už konečně rostou a chystáte se vyrazit a zkusit štěstí do lesa? Když je budete špatně skladovat, mohou otrávit jako ty jedovaté? Přečtěte si, co dělat, aby se vám to nestalo.
Na třech místech v Národním parku Podyjí letos botanici našli houby kačenky náprstkovité. Na území parku je to vůbec poprvé. Rostou i další jarní jedlé houby.
Na jedlé houby se zaměřili vědci v olomouckých arcibiskupských lesích v Jeseníkách. Ve vytipovaných lokalitách mají v plánu udělat odběry z 500 hub a vzorků půdy.
Většina houbařů sbírá jen houby, které vyrostly ze země. Víte ale, že jsou i jiná místa, na nichž najdeme jedlé houby? Například na stromě nebo i pod zemí! Podle mykologa Michala Mikšíka se do lesa někdy hodí vzít i žebřík.
Odborníci z několika institucí se zaměřili na to, zda nemohou lidem škodit i jedlé houby. Někde by totiž mohly růst na místech s vysokou koncentrací nebezpečných těžkých kovů v půdě. Prvotní výsledky už to naznačily.
Češi a Moravané jsou národem houbařů, ale 99 procent z nich vyráží na houby jen v létě a na podzim. Chutné a jedlé houby přitom rostou po celý rok. Proč na ně nevyrazit třeba v lednu?