Umělá sladidla patří mezi nejkontroverznější přísady moderního jídelníčku. Zatímco mnozí uživatelé je ke svému životu potřebují kvůli onemocnění cukrovkou, stále přibývá těch, kteří je upřednostňují z důvodu...
Umělá sladidla dnes nalezneme téměř všude, od sladkých nápojů, cereálií, zmrzliny, proteinových doplňků, žvýkaček, zubních past až po nejrůznější léky. Výrobci i mnozí odborníci na zdravý životní styl je doporučují...
To, jak důsledně se staráte o svou ústní dutinu, může rozhodnout o dlouhodobém zdraví vašeho srdce. Podle nedávno provedené studie mohou bakterie v ústech zvyšovat riziko srdečních onemocnění. Vědci se domnívají, že bakterie, o...
Světoví výrobci slazených nápojů omezují cukr a mění ho za umělá sladidla. Chtějí tak snížit nutriční hodnotu nápojů a bojovat proti obezitě. Přínos sladidel je podle expertů ale sporný. Neprokázalo se, že by dlouhodobě...
Jestliže ztratíme zaměstnání, zvyšuje se pravděpodobnost cévní mozkové příhody neboli mrtvice. Jak píše italský deník Corriere della Sera, navíc i návrat do zaměstnání po dlouhé nečinnosti zvyšuje riziko mrtvice, a to zejména...
Nový výzkum ukázal, že ty správné střevní mikroby mohou snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění nejen u laboratorních myší, ale i u lidí.
Převážná většina z nás dobře ví, že tyto choroby jsou spojeny především s...
Alkohol škodí myšlení a paměti a zvyšuje také riziko rakoviny. Když to s ním ale člověk nepřehání, jsou tato rizika velmi malá a naopak se sníží jiná, která se týkají onemocnění srdce a cév. Podle vědců ze Švédska a...
Zajímá vás jak je to doopravdy s palmovým olejem? Škodí nám umělá sladidla a další éčka? Jsou margaríny skutečně zdravější než máslo? Proč mají stejné druhy potravin různé složení i kvalitu v různých zemích EU? Na...
Podle nejnovější vědecké studie dospělí do 60 let, kteří tráví většinu dní vsedě, mají vyšší riziko mrtvice ve srovnání s těmi, kteří jsou během dne po fyzické stránce aktivní.
Denní užívání nízkých dávek aspirinu je již po desetiletí základem prevence mrtvice. Přestože s užíváním tohoto léku, který je známý jako lék na ředění krve, bylo vždy spojeno riziko krvácení, mělo se za to, že přínosy...
Infarkt a mrtvice – civilizační choroby, na které Češi nejvíce umírají. Mohou za ně mimo jiné i zanesené cévy. Poradíme, jak si je můžete pročistit samy a vyvarovat se tak riziku smrtelných chorob.
Jeden z nejrozšířenějších potravinových suplementů – tablety s železem – mohou výrazně zvyšovat hodnoty proteinu, který je asociovaný s rakovinou střev. Odhalil to výzkum Technologické univerzity Chalmers ve Švédsku, podle...
Farmaka používaná k léčbě pálení žáhy a refluxu mohou více než zdvojnásobit riziko vzniku rakoviny žaludku. Plyne to z nedávné studie provedené odborníky z University College.
Zcela konkrétně se jedná o inhibitory protonové...
Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát...
Na počátku 20. století pustošila americký Jih nejsmrtelnější nemoc související s výživou v dějinách USA. Pellagra (česky také pelagra, lombardské či červené malomocenství) – onemocnění způsobené nedostatkem niacinu a/nebo...
Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát...
Přínosy umělé inteligence nejsou rovnoměrně rozložené v jednotlivých zemích světa a mohou zvyšovat rizika související s lidskými právy. V mnoha zemích chybí regulační nástroje, které by rizika umělé inteligence eliminovaly...