Velikonoce budou letos kvůli vysoké inflaci dražší než loni. Kdo si však dá práci s vyhledáváním akčního zboží, může si doma upéct mazance už za zhruba 50 korun.
Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku se ve čtvrtek pekly velikonoční mazance, vyráběly velikonoční metličky, konaly se i tradiční velikonoční obchůzky.
Za dveřmi máme Velikonoce, a tak jako řádné hospodyňky musíme stihnout nejen práci, ale i domácí úklid a nákupy. Ke své hrůze však zjišťujeme, že pomalou a nenápadnou cestou se zdražilo pečivo, a to až o 9 %, vejce dnes...
Někteří by je nevložili do úst, jiní je považují za nezbytný zdroj bílkovin. Cvrčci se dají nejen smažit, ale také zpracovat do mouky, ze které lze upéct pečivo či vyrobit tyčinky.
Zástupci spolku Chlebáci dnes přichystali v Chebu letošní poslední předvánoční pečení v komunitní zahradě. V obecní peci Golem si lidé mohli upéct vlastní vánočky, mazance, štoly nebo chleby.
Bílé pšeničné pečivo se letos v lednu podle údajů Českého statistického úřad (ČSÚ) prodávalo skoro o pětinu dráž než loni, kilogram stál 54,89 Kč. Podle Svazu pekařů a cukrářů v ČR se pak cena běžného rohlíku zvýšila...
Pražský koláč patří k cukrářským evergreenům. Umíte si ho ale upéct doma? Podívejte se, jak peče pražský koláč Karolína Kocinová, šéfcukrářka pražského hotelu Kempinski.
Pražský koláč patří k cukrářským evergreenům. Umíte si ho ale upéct doma? Podívejte se, jak peče pražský koláč Karolína Kocinová, šéfcukrářka pražského hotelu Kempinski.
Velikonoční svátky jsou časem, kdy si na talíři dopřáváme samé dobroty – nádivky, vajíčka, mazance nebo beránky. Podle českých tradic předchází Velikonocům dlouhý půst zakončený Květnou nedělí. Poté přichází...
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky z...
Recepty na tradiční moučníky patří k rodinnému zlatu. Pokud se vám doma návod, jak upéct toho nejchutnějšího velikonočního beránka, nedochoval, vyzkoušejte recept od Pavly Stoklasové, profesionální pekařky a cukrářky z...
Výrazně zdražilo město Bruntál poplatky za svoz a zpracování odpadu. Za letošní rok se zvedla částka o 350 korun z loňských 550 korun na rovných 900 korun za osobu. Jde o nejvyšší poplatek v republice! Místní lidé to nesou...
Velikonoce bez beránka a mazance by nebyly ty pravé svátky jara. V mnohých rodinách se dědí recepty z generace na generaci, zároveň ale přibývají stále v nové, často odlehčené, ale také jednodušší verzi. Pro inspiraci jsme pro...
Velikonoce bez beránka a mazance by nebyly ty pravé svátky jara. V mnohých rodinách se dědí recepty z generace na generaci, zároveň ale přibývají stále v nové, často odlehčené, ale také jednodušší verzi. Podívejte se s námi na...
Velikonoce bez beránka, mazance či božích milostí by nebyly ty pravé svátky jara. V mnohých rodinách se dědí recepty z generace na generaci. Stále ale přibývají i nové receptury, a to nejen na tradiční velikonoční pečivo, ale...
Bez mazance si Velikonoce nedovedou představit ani neznabozi. Znáte tradice, které se k němu vážou? A víte, že když neseženete kvasnice, nemusíte si zoufat? Dá se totiž upéct i bez droždí.
Průměrná čtyřčlenná rodina utratí aktuálně za pečivo 1600 korun za měsíc. To je o zhruba o 400 korun více než loni, řekl ve čtvrtek výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Bohumil Hlavatý.