Závodní jídelny a restaurace s rychlým občerstvením v Česku mají stejný problém jako mívaly supermarkety. Vyhazují ohromnou spoustu jídla, které by bylo možné ještě zkonzumovat. Množství vyřazených potravin se denně u...
Až 48 tisíc tun jídla ročně, tedy 238 tun každý školní den, vyhodí školní jídelny v České republice. Rodiče tak zbytečně platí 2,5 miliardy korun. Výživoví poradci z Brna chtějí plýtvání omezit. Tvrdí přitom, že...
Ve školních jídelnách se podle výpočtů iniciativy Skutečně zdravá škola vyhodí zhruba 20 až 35 procent z připravených jídel. Existují však i jídelny, kde je situace mnohem horší. „Známe případy, kde se vyhodí padesát až...
Horentních 238 tun jídla, tolik vyhodí každý den české školní jídelny do popelnice. Děti totiž i přes snahy státu zdravé pokrmy příliš nelákají a nechávají je na talířích. „Chtějí jen monotónní jídla jako rizoto nebo...
Až 48 tisíc tun jídla ročně, tedy zhruba 238 tun každý den, vyhodí žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun. Podle zaměstnanců školních jídelen skončí...
EU uvažuje o zrušení minimální trvanlivosti potravin. Slibuje si od toho omezení vyhazování potravin. Statistiky jsou děsivé, každý rok vyhodí obyvatelé EU zhruba 88 milionů tun jídla.
Až 48 000 tun jídla ročně, tedy přibližně 238 tun každý den vyhodí děti, žáci a studenti v českých školních jídelnách. Rodiče za vyhozené jídlo každý rok zaplatí až 2,5 miliardy korun.
Na celém světě se každoročně vyhodí zhruba 2,5 miliardy tun potravin. Jídlem neplýtvají pouze supermarkety či domácnosti. Zhruba polovina ze zmiňovaných 2,5 miliardy se zlikviduje již na farmě. Jde o problém, který je často...
Na každého člověka na planetě ročně vychází 74 kilogramů vyhozeného jídla a potravinového odpadu, a je to problém nejen v bohatých, ale i v chudých zemích, píše deník The Guardian.
Každá jídelna či fast food denně vyhodí 1,8 až 24,9 kilogramů hotového jídla, které by se normálně dalo sníst. Podle propočtů iniciativy Zachraň jídlo jen školní jídelny v Česku denně vyhodí přinejmenším 37 500 obědů....
Každý rok se na světě třetina jídla vyhodí. To je mimo jiné 1,3 miliardy tun potravin. Jen v rámci EU vyhodíme ročně více než 88 milionů tun potravin. Proto je i jedním z cílů organizace OSN snížit potravinový odpad do roku...
Školní jídelny v Praze vyhodí 31 procent hmotnosti uvařených pokrmů, děti si často oběd neodhlásí a jen asi pětina jí polévky. Vyplývá to z výzkumu, který ve čtyřech jídelnách v metropoli s pomocí vážení jídla...
Na každého Čecha ročně připadne až 81 kilogramů zbytečně vyhozených potravin. Celkem jde podle odhadů o více než 730 tisíc tun potravin, tedy asi 6 procent veškeré tuzemské produkce. Nejvíce se plýtvá přímo v domácnostech,...
Pokud domácnosti v letošním roce omezí plýtvání, mohou ušetřit tisíce korun ročně. Podle průzkumu odborníků totiž rodina dvou dospělých se dvěma dětmi ročně vyhodí potraviny v hodnotě 14 076 korun. Na průměrnou domácnost,...
Jen v Evropské unii se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla. Velká část končí na skládce a rozkládáním produkuje nebezpečné skleníkové plyny. V čele zemí bojujících proti plýtvání potravinami je Dánsko. Díky jediné ženě...
V Česku se každý rok vyhodí více než 730 tun jídla, které se zkazí nebo nepoužije. Lidé často zapomínají, co mají v ledničkách, nebo nakupují tolik jídla, že ho nestačí sníst. „Kolikrát ani neví, že určitá část...