Pusto prázdno a najednou? Houbařský ráj! Po pauze vyrazily v lesích hřiby, bedly i klouzky z nuly na sto. Houbaři se zase mohou chlubit parádními úlovky.
Většina houbařů sbírá jen houby, které vyrostly ze země. Víte ale, že jsou i jiná místa, na nichž najdeme jedlé houby? Například na stromě nebo i pod zemí! Podle mykologa Michala Mikšíka se do lesa někdy hodí vzít i žebřík.
Nález pozoruhodné podzemní houby si připsal amatérský mykolog na Milovické stráni v CHKO Pálava. Ve spolupráci s vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR ji identifikoval jako sesličku poduškovitou, která je přitom...
Pořádně zapršelo, a tak na houby ani nemusíte do lesa! Obyvatelům Hlásné Třebaně u Prahy rostou hříbky přímo na návsi u kapličky! Pod lipami tam amatérský mykolog objevil „nový“ druh houby, takzvaný hřib třebaňský!
S košíkem plným špiček obecných se vracel mykolog Dalibor Marounek. Jak se redakci svěřil, zavzpomínal při tom na mládí, kdy ho babička posílala do lesa nasbírat tyto houby. Výtečně se hodí do omáček i polévek.
Malý hříbek schovaný pod kloboukem páru muchomůrek, další zase jako akrobat balancující na klobouku svého kolegy! I takovéto vtipné fotky si houbaři přinášejí z lesa. Mykolog Jaroslav Malý pro Blesk.cz vysvětlil, proč se to...
Česká mykologická společnost letos slaví 95. výročí od svého založení a jejím významným členem je i Jiří Polčák, který na Přerovsku například našel houby, které dosud žádný jiný mykolog na světě nespatřil. Mimo jiné...
Houbařská sezóna by měla být v plném proudu, ale houby výrazněji rostou jen v jižní polovině republiky. Nadějné jsou také poslední srážky a skutečnost, že se neopakují ranní mrazíky z minulého týdne.
Připravte košíky, nabruste nožíky! Česko čeká skvělý houbařský rok. Podle odborníků bychom měli nasbírat houby za 4,5 miliardy korun. Přes kapsu se ale plácnou pojišťovny.
Houbaři mají i přes kolísavé klima stále důvod k radosti. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se i v září rozhodně vyplatí jít na houby. Nejlepší podmínky jsou na celé Moravě a ve Slezsku, dále pak z části i...
Vypadají jako z jiného světa, přesto jsou jedlé a výborné! Mykolog Michal Mikšík radí, kde hledat a proč vyzkoušet lahodného vatovce obrovského nebo kotrče kadeřavého, který se pyšní unikátní oříškovou chutí.
Sníh se deštěm, v noci mrzne, přes den teploty sotva překročí nulu. Tak to je ideální čas na houbaření! Alespoň podle mykologa Dalibora Marounka (55). Rostou totiž zimní druhy, jimž přemrznutí nevadí.
Vyrazit do lesa na houby na Štědrý den či další sváteční dny? Pro někoho legrační nápad, pro jiné rodinná tradice. Ačkoli by se mohlo zdát, že houbaření už odzvonilo, opak je pravdou. Začaly totiž růst zimní houby.
Houby, houby, houbičky, už to zase začíná. Někde rostou jak o závod. Většina z nás houby miluje smažené, dušené, v polévce nebo v omáčkách. Houby se také krajově různě nazývají, suchohřiby, podhříbky, podborováky....
Málokterá země má tolik milovníků houbaření jako ta naše. Na houby každý rok několikrát vyrážejí i ti, co houby nejedí. Houbaři mají žně na konci léta a na začátku podzimu, ale opravdu slušné úlovky se dají přinést z...
Houbaři se radují! Hříbky rostou a podle mykologa Jaroslava Malého mají doslova vynikající podmínky. Vždyť on sám si z lesa v jižních Čechách přinesl téměř 500 kousků dubáků!