Přestože jsou Češi národem houbařů, patří sušené hřiby, lišky, Jidášovo ucho či shiitake ke stálému sortimentu obchodů. V rámci nejnovějšího testu prověřil dTest kvalitu tohoto zboží a přítomnost nežádoucích látek....
Sbíráte rádi houby? V budoucnu už možná hnědé klouboučky pod jehličím jen tak nenajdeme, míní experti. Loni jsme kvůli suchu na houbách a lesních plodech tratili kolem čtyř miliard korun, propočetli odborníci. Vášnivý houbař...
Kvůli zdrcujícímu suchu letos houby na východě Moravy skoro nikde nerostou. Většinou jen v okolí potoků či hlubokých žlebech, kde se drží vlhko. Při pátrání je ale potřeba mít štěstí a nebýt vybíravý. Někteří mykologové...
Sušené hovězí, vepřové a krůtí maso vyrábí už bezmála dva roky malé soukromé řeznictví MASS.NA v Českém Dubu na Liberecku. Jejich sušené „Prase na citronech“ získalo letos ocenění Regionální potravina Libereckého kraje.
Ačkoliv stávající suché počasí růstu hub nepřeje, podzimní houbařská sezóna podle mykologů zatím ohrožena není. I nyní v parném a suchém létě totiž houby rostou a jejich počty nejsou výrazně nižší od množství v jiných...
Houby sušíme snad všichni. Málokdo z nás však zná další možnosti sušičky. Je jich překvapivě velké množství. Vyzkoušejte spolu s Alenou Molinovou nejen křížaly, ale i další neuvěřitelné delikatesy, které vám zpestří...
Svačina bohatá na bílkoviny nebo zdravý snack, když vás honí mlsná. Je sušené maso (jerky) z obchodů opravdu takové? Kolik hovězího najdete v prodávaných baleních?
Celníci na pražském Letišti Václava Havla kontrolovali, zda turisté vozí zboží vyrobené z chráněných druhů živočichů. Nahlíželi proto do zavazadel a nalezli například sušené mořské koníky či špičák z tygra.
Lidé, kteří si nechtějí neustále kupovat nové živé květiny do váz, si mohou pořídit levné sušené dekorace z trav, květů nebo listů, které vydrží mnohem déle. Jejich velkou výhodou je hlavně fakt, že jejich pořízení je...
Po několika dnech nočních mrazů očekávají meteorologové o víkendu mírné oteplení, které opět může lákat masy lidí do lesa na houby. Pozorovatel přírody Rudolf Kovařík z Šindelové ale varuje, že přemrzlé houby mohou...
Češi a Moravané jsou národem houbařů, ale 99 procent z nich vyráží na houby jen v létě a na podzim. Chutné a jedlé houby přitom rostou po celý rok. Proč na ně nevyrazit třeba v lednu?
Vyrazit do lesa na houby na Štědrý den či další sváteční dny? Pro někoho legrační nápad, pro jiné rodinná tradice. Ačkoli by se mohlo zdát, že houbaření už odzvonilo, opak je pravdou. Začaly totiž růst zimní houby.
Při grilování je zdravější steak, rybu či houby nevystavovat přímému ohni a používat vhodné nádoby. Neměly by však být hliníkové, protože se z nich do jídla uvolňují škodlivé látky. Upozornila na to německá...
Houbaři se v tuto dobu z většiny lesů vracejí s prázdnými košíky. Mykologové stále čekají na zářijové deště. Lesníci naopak upozorňují, že se jim v lesích začínají šířit dřevokazné houby.
Houby rostou, hurá do lesa! A přitom si mnozí z nás už mysleli, že letos vyjdou naprázdno. Chyba! Houby začínají růst ve velkém, a pokud nepřijdou v příštích dnech mrazivá rána, můžeme se ještě těšit na plné košíky.
Hlavními gurmánskými ozdobami letošní zahajovací party ve foyeru Velkého sálu v hotelu Thermal v Karlových Varech budou tři dva a půl roku sušené sedmikilové kýty černých iberijských prasátek, které se živí ve volném výběhu...
Ať už je jakékoliv roční období, houby zkrátka rostou. Herečka Kateřina Kaira Hrachovcová si vyrazila do lesa na houby a posbírala jich hned plný košík. Jste-li milovníci hub a houbaření, tak hurá do přírody!
Kvůli prohlubujícímu se suchu v České republice vytvořil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) Národní koalici boje proti suchu složenou z desítky expertů, zástupců odborných institucí a tří ministerských resortů:...