Čeští vědci pracují na vývoji speciální metody pro šetrnější léčbu retinoblastomu, jednoho z nejčastějších zhoubných očních nádorů u dětí. Odborníci z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR vyvíjejí...
Hostem Rozstřelu po Skypu byl molekulární genetik z Akademie věd Jan Pačes. V rozhovoru hovořil o riziku koronavirových mutací. Vědci sledují vedle britské, jihoafrické a brazilské varianty i další mutace, které by mohly být ještě...
Na pulty obchodů by se dříve či později mohla dostat zdravější a udržitelnější čokoláda, zásluhu na tom mají švýcarští vědci. Ti spolu s tamními čokolatiéry vyvinuli recepturu nahrazující do čokolády přidaný cukr...
Opékaný buřt je pro spoustu lidí symbolem hodně nezdravé, ale taky až návykové pochoutky. Potravináři z Mendelovy univerzity proto v rámci výuky studentů vyvíjejí zdravější špekáčky. Ty klasické totiž mají vysoký obsah soli,...
Čeští vědci ve výzkumných ústavech a soukromých firmách s vojensko-bezpečnostním programem vyvíjejí neviditelné detekční „ploty“ k ostraze hranic, infrastruktury či armádních objektů. Nejsou to zdaleka jen bezpilotní letouny.
Je čas na opatrný optimismus. Zima ale není u konce, chřipková epidemie teprve přijde, říká molekulární genetik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Situací okolo koronaviru zamíchají ještě Vánoce, kdy se podle něj...
Čeští vědci se podíleli na objevu, který by mohl usnadnit léčbu bipolární poruchy, která bývá laicky nazývána maniodepresivní psychózou. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) se zapojili do studie, která...
10, 15 a 21 procent. Tři různé sazby daně na pivo, a dokonce až 9 různých variant účtování podle toho, kde a třeba i s čím si pivo koupíte. V novém DPH na pivo, které má platit od května, mají mnozí už takový trochu...
Čeští vodohospodáři spolu s vědci vyvíjejí informační systém umožňující předpověď stavu podzemní vody, jejíž zásoby jsou pro Česko kvůli klimatickým změnám zásadní. Pracují i na vývoji účinnější a levnější...
Co se stane, až na Zemi dojdou důležité nerosty a vzácné prvky? Přivezeme si je z vesmíru! Čeští vědci pracují na přístroji, který má přiblížit lidstvo kosmické těžbě nerostů, píše magazín Víkend DNES.
Nejsilnější české pivo se chlubí stupněm čtyřiatřicet, svět však zná i pivo stupně sedmdesát šest. „Jde to donekonečna, ale pak už nevyrábíte pivo, ale likér,“ říká pivní expert a prezident Českomoravského svazu...
Vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky vyvinuli biočip, který detekuje přítomnost koronaviru v těle a výsledky testu nabízí s rychlostí antigenního testu a zároveň s přesností testu PCR. Jeho citlivost...
Vědci v Národní referenční laboratoři pro arboviry ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě vyvíjejí neutralizační test, který by přesně potvrdil nákazu virem zika. „Na testu teprve pracujeme. Pokud vše půjde hladce, mohl by...
Jako zdravější alternativu bramborových chipsů vyvinuli vědci v Polsku lupínky z kaprů. Mají nižší obsah kalorií a tuků a jsou několikanásobně bohatší na bílkoviny a zdraví prospěšné omega-3 kyseliny, informovala na svých...
Vědci ze zlínského Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati nyní intenzivně vyvíjejí nové vylepšené plastové misky. Jsou ekologické, odolné vůči vysokým teplotám a v přírodě se dříve rozloží. K jejich výrobě...
Významný objev, který může v budoucnu výrazně zlepšit léčbu některých typů rakoviny, učinili čeští vědci. Zjistili, že proti nádorovým buňkám u některých dědičných forem rakoviny, typicky prsu a vaječníku, lze...